O kraju Zavratec

Vas Zavratec pozdravi obiskovalca kot široko zidano naselje v prijazni dolini med griči nad dolino Sovre. Leži  na nadmorski višini okrog 720 metrov. Z Zavratca se nudijo širni razgledi čez predalpsko hribovje (Blegoš) vse do Triglava, Karavank in Kamniških Alp. Na Južno stran se vzpenja hribovje Mravljiše (865 m), razvodnica med Jadranskim in Črnim morjem.

Okolica je danes nadvse primerna za sprehode in krajše planinske pohode. Privlačne so bližnje kraške Matjaževe kamre, v katerih so izkopavanja pripeljala do prazgodovinskih najdb. Sredi Zavratca stoji baročna župnijska cerkev sv. Urha s pripadajočimi kapelicami, po vasi pa se je ohranilo precej starih kamnoseških izdelkov (portali) in kmečkih fresk.

Zavratec je med obema vojnama obtičal tik ob državni meji še v Italiji, zato je v njegovi soseščini – podobno kot marsikje drugod vzdolž rapalske ločnice – na veliko cvetel »kontrabant«. Na tiste čase spominjajo šola, cesta od Mravljiš do Zavratca in vojaške postojanke – kaverne.

O Zavratcu

KS Zavratec zajema naslednji naselji: Potok in Zavratec in leži  na nadmorski višini okrog 720 metrov. Z Zavratca se nudijo širni razgledi čez predalpsko hribovje (Blegoš) vse do Triglava, Karavank in Kamniških Alp. Na Južno stran se vzpenja hribovje Mravljiše (865 m), razvodnica med Jadranskim in Črnim morjem.

Iskanje

Hitri kontakt

KS Zavratec

Zavratec 2

1373 Rovte